Kuchnia połączyła pokolenia

DSC_4051

Spotkanie przybliżyło uczniom dania dawnego „przednówka”. W szkolnej kuchni królowały podlaskie specjały – bocianie łapy, zwara, kugel i bacbaje.

W piątek (29 marca) w bialskim Ekonomiku odbyła się druga edycja spotkania „Kuchnia łączy pokolenia”. Przedsięwzięcie jest efektem współpracy klas gastronomicznych ZSZ nr 1 w Białej Podlaskiej oraz fundacji „Korzenie i Skrzydła”. Tematem przewodnim spotkania stały się „potrawy na przednówku”. Niegdyś „przednówkiem” nazywano trudny okres przed zbiorem pierwszych plonów. Kuchnia tego okresu charakteryzowała się składnikami, które można było znaleźć jeszcze w spiżarni. Głównymi składnikami tych dań była cebula, ziemniaki oraz brukiew.

Uczniowie pod okiem gospodyń i nauczycieli przygotowywali potrawy oraz poznawali dawną kulturę kulinarną. Na talerzach można było znaleźć między innymi marchwianiki, krendielki, paluchi czy bacbaje. Oprócz tego młodzież poznała wiele innych staropolskich, podlaskich receptur. Aniela Halczuk, prezes fundacji zorganizowała także prelekcję i występ zespołu śpiewaczego „Dobrynianki”.

Spotkanie poza przekazaniem wiedzy i umiejętności miało na celu także wspólną integrację międzypokoleniową. Pozwoliło też na pokonanie stereotypów i barier.

 

Udostępnij!

Komentarze: 0

Twój E-mail nie zostanie opublikowany. Pola obowiązkowe zostały oznaczone *