Podczas konkursu zaprezentowali talenty kulinarne

oznor
fot. nadesłane

Młodzież z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Leśnej Podlaskiej wzięła udział w trzeciej edycji Regionalnego Konkursu Gastronomicznego w Grodzisku Mazowieckim. Tematem przewodnim kulinarnej rywalizacji była kuchnia roślinna. 

Uczestnikami konkursu byli uczniowie technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Młodzież miała za zadanie wykorzystać w swoich potrawach takie surowce jak biała kapusta, kasza jaglana, tofu, orzechy laskowe, natka pietruszki i jabłko. Celem konkursu było rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych, propagowanie regionalnych tradycji kulinarnych oraz rozwijanie talentów kulinarnych.

Na młodzież czekały dwa etapy. Pierwszy z nich polegał na wykonaniu smoothie, deseru i przystawki na ciepło oraz przesłaniu receptury wraz ze zdjęciami potraw do organizatora konkursu. Jury wyłoniło 10 laureatów, wśród których zakwalifikowały się dwa zespoły z leśniańskiej placówki: Adrian Kozak i Jakub Stańczuk oraz Wiktoria Masalska i Emilia Waszczuk.

We wtorek (4 czerwca) w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim odbyły się zmagania finalistów. Uczniowie Emila Waszczuk i Jakub Stańczuk rozwiązali test wiedzy z zakresu: warzywa, owoce, zboża i alternatywne sposoby odżywiania się. Natomiast Adrian Kozak i Wiktoria Masalska przygotowali wg autorskich przepisów konkursowe potrawy.

Choć nie zajęli oni miejsc na podium, to jury bardzo wysoko oceniło walory smakowe i estetyczne przygotowanych przez nich potraw. Pamiątką wspaniałej przygody kulinarnej są otrzymane dyplomy i nagrody rzeczowe.

Udostępnij!

Komentarze: 0

Twój E-mail nie zostanie opublikowany. Pola obowiązkowe zostały oznaczone *