Kluski, które łączą pokolenia

DSC_0560

Tego dnia tradycyjne kluski naszego regionu połączyły pokolenia. Uczniowie „ekonomika” gotowali je w szkole razem ze starszym pokoleniem.

W środę (21 lutego) w ZSZ nr 1 w Białej Podlaskiej zorganizowano „Święto kluski”. Tego dnia szkołę odwiedził panie z fundacji „Korzenie i skrzydła”. To właśnie one opowiedziały młodzieży o rodzajach klusków, zdradziły przepisy oraz nieco pomogły przy ich przygotowaniu. W czasie gotowania publice przygrywał zespół „Luteńka”.

Drużyny, które gotowały kluski na co dzień uczą się w klasach o profilu gastronomicznym. Rywalizacja w kuchni była zacięta, mimo to panowała tam bardzo wesoła atmosfera. Można powiedzieć, że kluski połączyły pokolenia. Doświadczone kucharki pomagały młodzieży w przygotowaniu tych tradycyjnych potraw.

Na degustacji pojawiły się takie kluski jak prażuchy, bociany, kotiuchy, potocznie nazywane kociachami oraz wiele innych.

Udostępnij!

Komentarze: 0

Twój E-mail nie zostanie opublikowany. Pola obowiązkowe zostały oznaczone *