To była walka na noże. Najlepsi szefowie gotowali nad ogniskiem

217A9058
fot. nadesłane

W Zamku Biskupim w Janowie Podlaskim odbył się I Konkurs Kulinarny Arche Chef 2019 pod patronatem Karola Okrasy, autora książek kulinarnych i prezentera telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Specjalizuje się w kuchni polskiej. Jest to jego główne źródło inspiracji. Konkurs miał na celu promocję kuchni regionalnej opartej na ekologicznych i tradycyjnych produktach.

Szefowie kuchni Arche przed kulinarnymi zmaganiami wyruszyli na poszukiwanie odpowiednich produktów. Dzień rozpoczęli śniadaniem w Ziołowym Zakątku. Zaraz później przystąpili do pierwszej konkurencji. Własnoręcznie zebrane zioła pozwoliły im stworzyć aromatyczną kolekcję, a szukanie jaj na czas zapewniło odrobinę rywalizacji i zabawy. Dwie dziesięcioosobowe drużyny miały do dyspozycji ograniczoną ilość produktów oraz czasu. Wprowadziło to wiele kreatywności w ich dania.

Szefowie Arche mieli także okazję do przyjrzenia się z bliska w jaki sposób funkcjonuje tłocznia „Zakamarek” w Klimczycach Kolonii. Odbyła się tam degustacja soków oraz wspólne zbieranie warzyw.  Na koniec kulinarnych zmagań kucharze gościli w winnicy Korol w Mielniku. Dobierali tam do potraw najlepsze ich zdaniem wina wytworzone w Polsce.

Finał konkursu odbył się na terenie janowskiego zamku. W ruch poszły garnki, patenie i noże. Szefowie mogli użyć wszystkiego co udało im się zdobyć w ciągu dnia. Dania powstawały na świeżym powietrzu, nad ogniskami.

Statuetka przypominająca pęk marchewek powędrowała do zwyciężców – Daniela Warszawskiego oraz Bartosza Kaweckiego. Dzięki wygranej będą mieli okazję odbyć staż w restauracji Karola Okrasy. Druga nagroda w postaci stażu w Atelier Amaro trafiła do Pawła Powierża oraz Dariusza Skowrona. Nagrodą za trzecie miejsce była kolacja w restauracji Karola Okrasy. Otrzymali ją Wojciech Krepsztul oraz Piotr Gipsiak. Publiczność także wybrała swoich faworytów – Krzysztofa Suszka oraz Łukasza Strupiechowskiego.

Przy okazji konkursu w zamku odbył się także mały festiwal produktów regionalnych. Goście jak i uczestnicy mogli znaleźć tam pierogi, miody, octy, przyprawy, sery czy też wina.

Udostępnij!

Komentarze: 0

Twój E-mail nie zostanie opublikowany. Pola obowiązkowe zostały oznaczone *